½ zakje basismix
2 paprika’s: rood en/of geel
2 tl Italiaanse of Provençaalse kruiden
2 tl (appel)azijn of citroensap
75 gram bruine linzen (gaar, uit blik of glas)
Optioneel: 1 el kappertjes
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Ontdoe de paprika’s van de zaadlijsten en snijd in 8 parten. Leg op een bakplaat met bakpapier / bakmat en besprenkel met wat druppels olijfolie. Hussel door elkaar en zet voor ongeveer 15-20 minuten in de oven. Donkergekleurde randjes zijn lekker, maar laat het vel niet verbranden.
Doe de paprika’s samen met de overige ingrediënten in een keukenmachine (of hoge beker met staafmixer) en laat draaien tot er een homogene, oranje spread ontstaat. Wanneer je kappertjes toevoegt, voeg dan wat minder azijn/citroensap toe. Als je van een gladde spread houdt laat de machine dan wat langer draaien. Proef en breng verder op smaak met peper en zout naar smaak. Zet de spread hierna minimaal 15 minuten in de koelkast voordat je ‘m consumeert.
Lekker om rauwkost in te dippen, op een boterham of cracker of bij de borrelplank. Bewaar de spread in de koelkast en maak binnen een paar dagen op. De spread laat zich ook goed invriezen.
Dit boekoeloekoe recept is bereid zonder kaas, melk en ei (vegan en lactosevrij).
Tip: De paprika’s zijn ook goed in de airfryer te bereiden op 180 graden/15 minuten.